ЕПІДЕМІОЛОГІЯ ЕПІЗОДИЧНИХ ЗЛОВЖИВАНЬ ПРИ АЛКОГОЛЬНІЙ ЗАЛЕЖНОСТІ З УРАХУВАННЯМ ВПЛИВУ ГЕЛІОГЕОФІЗІЧЕСЬКИХ ЧИННИКІВ - Борисенко В. В., V.V. (Світ медицини та біології, 2014)
У даній роботі представлені результати вивчення архівних матеріалів 25169 стаціонарних хворих з алкогольною залежністю (F10.2 – F10.4) Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні імені А. Ф. Мальцева за один повний одинадцятилітній сонячний цикл в період з 1997 по 2007 роки. Представлені дані про частоту виникнення алкогольних запоїв за довгий час по одному регіону показали, що це складний психобіологічний процес. Число госпіталізованих хворих з епізодичними запоями при алкогольній залежності за останні роки збільшилося. Отримані епідеміологічні дані свідчать про наявність зв'язку між виникненням епізодичних запоїв та цирканнуальними ритмами, які обумовлюють клінічні прояви цих станів і флюктуацию надходження хворих на стаціонарне лікування в той або інший період року. Початок захворювання корелює з піками сонячної активності і сезонністю (частіше весна-осінь). Найбільш виражені максимуми надходжень хворих з епізодичними алкогольними запоями в березні-травні, менш виражений підйом в жовтні-грудні. Тому лікувально-профілактичні і психотерапевтичні заходи хворим із захворюванням, що вивчається, доцільно проводити в лютому-березні і вересні-жовтні.
Keywords: зловживання алкоголем; цирканнуальні ритми; геліогеофізічеськие чинники