АНДРОГЕННИЙ ДИСБАЛАНС ПРИ ПОДАГРИЧНОМУ АРТРИТІ У ХВОРИХ ЧОЛОВІКІВ З ОЖИРІННЯМ - Капустянська, А.А. (Світ медицини та біології, 2014)
В роботі встановлена патогенетична роль тестостерону в розвитку та прогресуванні подагричного артриту та ожиріння у чоловіків. Доведено, що загострення подагричного артриту у чоловіків супроводжується змінами рівня тестостерону, що залежить від ступеня ожиріння. Виявлено тісний зв'язок між концентрацією рівнів тестостерону і сечової кислоти, а також стадією хвороби у чоловіків. Показано, що ожиріння у чоловіків сприяє розвитку дегенеративних змін кістково-суглобового апарату з порушенням рухової функції. У свою чергу, подагричний артрит у чоловіків сприяє розвитку надлишкової маси тіла та ожиріння.
Keywords: подагричний артрит; ожиріння; тестостерон