РІВЕНЬ ЛЕПТИНУ І ЙОГО ЗВ'ЯЗОК З АНТРОПОМЕТРИЧНИМИ ПАРАМЕТРАМИ У ХВОРИХ НА АКРОМЕГАЛІЮ - Микитюк М. Р., M.R.; Хижняк О. О., O.O. (Світ медицини та біології, 2014)
Обстежено 60 хворих на активну акромегалію. Показано, що рівень лептину у хворих на акромегалію незалежно від статі асоційований як з ІМТ, так і з Fat,%; у жінок рівень лептину також асоційований з ОТ і ОС. В загальній вибірці хворих на акромегалію не виявлено значущого впливу надлишкової продукції СТГ і ІРФ-1 на продукцію лептину і його статевий диморфізм. Рівень лептину значуще асоціюється з рівнем СТГ в крові тільки у жінок. Рівень лептину у хворих з соматотропіномою рівень лептину асоціюється з рівнем ПРЛ в крові.
Keywords: акромегалія; гормон росту; інсуліноподібний ростовий фактор-1; пролактин; лептин