ОСОБЛИВОСТІ САНІТАРНОГО КОНТРОЛЮ ПРОДУКТІВ ОВОЧІВНИЦТВА ТА ГРУНТУ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ СУМІШЕЙ ПЕСТИЦИДІВ - Москаленко, В.Ф.; Пельо, І.М.; Омельчук, С.Т. (Світ медицини та біології, 2014)
Визначені параметри деградації діючих речовин пестицидів, які входять до складу сумішей. Порівняльний аналіз компонентів в межах кожної із 15 досліджуваних сумішей пестицидів за встановленими нами параметрами їх деградації (τ50, τ95, τ99 і k деградації) в овочах і ґрунті, а також за іншими гігієнічними характеристиками з урахуванням кількісного співвідношення препаратів в суміші, та вмісту діючих речовин в препаратах дозволив нам визначити лімітуючий компонент кожної суміші, за яким рекомендовано здійснювати санітарний контроль овочів і ґрунту при їх застосуванні. Результати натурного експерименту з вивчення динаміки вмісту діючих речовин препаратів, що входять до складу сумішей, в овочах і грунті, показали, що незалежно від норм їх витрати, кратності та способу обробки, характеру досліджуваної культури (огірки, томати, перець солодкий, картопля, цибуля, горох овочевий, капуста, баклажани, буряки, морква, коріандр), типу ґрунту та агрокліматичної зони, статистично значущих відмінностей в поведінці досліджуваних речовин не було. Залишкові кількості діючих речовин в овочах в період збору урожаю в жодному випадку не перевищували гігієнічних нормативів. Органолептичні властивості зразків овочів, відібраних в період збору урожаю з дослідних ділянок, були співставні з овочами контрольних зразків.
Keywords: бакові суміші пестицидів; продукти овочівництва; грунт; параметри деградації; санітарний контроль