ЧУТЛИВІСТЬ МУЗЕЙНИХ ШТАМІВ МІКРООРГАНІЗМІВ ДО КОМПОЗИЦІЙ НА ОСНОВІ НАНОЧАСТИНОК СРІБЛА ТА ПОХІДНОГО 3-ГІДРОКСИПІРИДИНУ - Ганчо, О.В.; Лобань, Г.А.; Важнича, О.М.; Скрипник, М.В. (Світ медицини та біології, 2014)
Вивчено чутливість музейних штамів S. aureus АТСС 25923, S. epidermidis АТСС 14990, E. coli АТСС 25922, E. faecalis АТСС 29212, C. albicans АТСС 10231 до наночастинок срібла (Ag), одержаних шляхом електронно-променевої технології та диспергованих у гідрофільному середовищі з використанням похідного 3-гідроксипіридину та полівінілпіролідону (ПВП) або декстрану. Показано, що такі дисперсії виявляють протимікробну активність насамперед стосовно E. coli АТСС 25922. Серед них найбільшу бактеріостатичну дію має рідина, до складу якої входять наночастинки Ag разом з похідним 3-гідроксипіридину та ПВП.
Keywords: чутливість мікроорганізмів; наночастинки; срібло; 3-гідроксипіридин