УЛЬТРАСТРУКТУРНИЙ АНАЛІЗ НЕКСУСІВ ШЛУНОЧКОВИХ КАРДІОМІОЦИТІВ ЩУРІВ У ПОСТНАТАЛЬНОМУ ОНТОГЕНЕЗІ ПІСЛЯ ДІЇ ХРОНІЧНОЇ ПРЕНАТАЛЬНОЇ ГІПОКСІЇ - Петрук, Н.С. (Світ медицини та біології, 2014)
Проведено ультраструктурний аналіз будови та розподілу щілинних міжклітинних контактів у шлуночковому міокарді щурів контрольної та експериментальної груп на 1-у, 3-ю, 7-у, 14-у, 30-у добу постнатального онтогенезу, а такожу статевозрілих особин. В якості контролю виступали інтактні здорові щури, до експериментальної групи входили тварини, що зазнавали дії хронічної пренатальної гіпоксії.Встановлено затримку перерозподілу щілинних контактів з латеральної поверхні кардіоміоцитіву бік вставного диска, скорочення сукупної довжини функціонально активної порції нексусів, наявність латерально розташованих щілинних контактів у зрілому міокарді шлуночків щурів, що зазнавали впливу хронічної пренатальної гіпоксії.
Keywords: щури; міокард шлуночків; постнатальний онтогенез; пренатальна гіпоксія; кільцевий нексус