МОРФОМЕТРИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СТІНКИ ПОРОЖНЬОЇ КИШКИ ПРИ ГОСТРОМУ АСЕПТИЧНОМУ ЗАПАЛЕННІ ЧЕРЕВНОЇ ПОРОЖНИНИ У ЩУРІВ - Шепітько, К.В.; Чайковский, Ю.Б. (Світ медицини та біології, 2014)
Дослідження проведено на 60 статевозрілих щурах самцях. Показана динаміка змін морфометричних параметрів загальної товщини стінки, товщини слизової, підслизової, м'язової та серозної оболонок порожньої кишки, при одноразовому внутрішноочеревинному введенні 5мг λ-карагенена (Sigma - США) який розводили в 1мл фізіологічного розчину на одну тварину.Встановлено, що морфометричні показники достовірно не різняться між показниками інтактної групи та контрольних груп тварин. При запаленні черевної порожнини, показники загальної товщини стінки, товщини слизової та підслизової оболонок реагували шляхом достовірного збільшення їх показника максимально на 10-14 доби експерименту, що вказує на прояви дистрофічних процесів з атрофією стінки порожньої кишки.
Keywords: порожня кишка; слизова оболонка; λ-карагенен; асептичне запалення