ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛІКУВАННЯ СИНДРОМА СУХОГО ОКА У ПАЦІЄНТІВ, ЯКІ ТРИВАЛИЙ ЧАС КОРИСТУЮТЬСЯ М'ЯКИМИ КОНТАКТНИМИ ЛІНЗАМИ - Безкоровайна, І.М. (Світ медицини та біології, 2013)
Згідно даних літератури синдром сухого ока зустрічається, на сьогодні у 30 – 45% населення, причому контактні лінзи часто є причиною розвитку вторинного синдрому «сухого ока». Виявлено в основній групі: у 17 (85%) пацієнтів ознаки синдрому сухого ока різного ступеня вираженості. В контрольній групі ці симптоми спостерігалися лише у 5 (23%) пацієнтів. При проведенні функціональних проб: в основній групі тест Ширмера - 7,51 ± 1,03 мм; проба Норна - 6,0 ± 1,5 с; в контрольній групі тест Ширмера склав в середньому 12±0,73 мм, а проба Норна 23±1,2 с. Для корекції виявлених змін в основній групі призначено очну емульсію циклоспорину по 1 краплі 2 рази на день на протязі не менше 3-х місяців. Через 2 місяці використання в основній групі тест Ширмера 10,12 ± 1,4 мм, а проба Норна до 15,1 ± 1,1 с. Враховуючи, що режим використання препарату двічі на день, пацієнти змогли повернутися до користування контактними лінзами, продовжуючи інстиляції препарату до надягання та після зняття лінзи.
Keywords: синдром сухого ока; контактні лінзи; циклоспорин