РЕЗУЛЬТАТИ КЛІНІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ПРИ СТОМАТОЛО-ГІЧНІЙ РЕАБІЛІТАЦІЇ ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2 ТИПУ - Керімов Р. А., R.A. (Світ медицини та біології, 2013)
Був проведений аналіз 147 медичних карт хворих на цукровий діабет. Тривалість соматичного захворювання коливалася від 3 до 26 років. Компенсований перебіг діабету визначався у 24 хворих, субкомпенсований – у 4, декомпенсирований – у 22. На підставі аналізу медичних карт встановлено, що серед загального числа хворих спостерігалося 434 незнімних та 23 знімні конструкції. Із загального числа незнімних конструкцій хворим були виготовлені 84 штамповано - паяні мостоподібні протези з нержавіючої сталі, 324 - металокерамічні мостоподібні і 26 металопластмасові мостоподібні протези. Серед знімних конструкцій переважали повні знімні пластинкові протези з пластмаси - 15 одиниць. Частково знімні протези у кількості 7 і бюгельний протез зустрічався всього в одному випадку і там була кламерна фіксація. Обстеження порожнини рота 147 осіб виявило, що потреби в протезуванні не мали лише 7 осіб. У 140 хворих були різні конструкції протезів, в тому числі незнімні у 129, знімні у 18 осіб. Серед незнімних протезів частіше застосовувалися металокерамічні конструкції з кобальт-хромового сплаву і штамповано-паяні коронки із золота, а з знімних протезів - часткові пластинкові - 7 осіб, повно знімні протези – у 11 пацієнтів. Потребували протезування 47 осіб, з них 34 - в заміні існуючих протезів з причини їх поломки, яких-небудь дефектів або втрати опорних зубів. При обстеженні потреби в протезуванні виявлено, що необхідно виготовити незнімних конструкцій - 13, частково знімних - 24 , в тому числі бюгельних протезів 8 хворим.
Keywords: цукровий діабет; протез; ортопедичний статус; ортопедична допомога