ЕХОКАРДІОГРАФІЧНІ ПОКАЗНИКИ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ЛІВОГО ШЛУНОЧКА У ОСІБ ЮНАЦЬКОГО ВІКУ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ ПРОФЕСІЙНИМ ФУТБОЛОМ - Кулієв Ф. А.,; Мехтієв, У.Е.; Зейналов, А.Ф.; Ісмайлова, С.С. (Світ медицини та біології, 2013)
Об'єктом дослідження були футболісти чоловічої статі у віці від 16 до 19 років. Більшість із них були членами національної збірної, а також професійних клубів. Середній стаж занять футболом склав 5,4 ± 2,2 року. Проведене дослідження у футболістів юнацького віку, дозволило виявити наявність певних змін серцевого м'язу. Ці зміни мають компенсаторний характер, пов'язаний з наявністю інтенсивних фізичних навантажень. Однак, в окремих випадках вже в цьому віці реєструється ряд змін, характерних для початкової стадії серцево-судинної патології. Даний фактор повинен стати предметом особливого обговорення, спільно з тренерським складом, для знаходження найбільш оптимального режиму тренувального процесу.
Keywords: гіпертрофія лівого шлуночка; ремоделювання; футбол