ХАРАКТЕРИСТИКИ СТИЛЮ ПОВЕДІНКИ БАТЬКІВ НА ЕТАПІ ПЕРВИННОЇ СОЦІАЛІЗАЦІЇ У ЖІНОК З НЕПАТОЛОГІЧНИМИ ФОРМАМИ ПОРУШЕННЯ ПОЛОРОЛЬОВОЇ ПОВЕДІНКИ ТА АЛКОГОЛЬНОЮ ЗАЛЕЖНІСТЮ - Слюсарь, В.В. (Світ медицини та біології, 2013)
У дослідженні приймали участь 45 жінок з непатологічним статеворольовим поведінковим стереотипом, залежних від алкоголю (30 – із діагнозом F10.20 та 15 – із діагнозом F10.21 за критеріями МКХ-10). Об’єктивізація клінічних ознак залежності здійснювалася за «Методом комплексної оцінки аддиктивного статуса індивіда та популяції за допомогою системи AUDIT–подібних тестів». Статеворольові характеристики вивчалися за «Методикою діагностики кроссстатевих акцентуацій статеворольової поведінки». При ідентифікації стилей батьківської поведінки використовувалася «Типологічна модель стилей батьківської поведінки» Г. Крайг. В результаті проведеного дослідження було встановлено, що первинна соціалізація в батьківській родині при наявності у батьків деструктивных соціалізуючих стилів, а саме, індиферентного, ліберального та авторитарного, має вагомий модифікуючий вплив на нормативний перебіг та результати психосексуального розвитку жінок, залежних від алкоголю. Доведено, що первинна соціалізація в батьківській родині при наявності у батьків конструктивного (авторитетного) соціалізуючого стилю забеспечує гармонійну первинну соціалізацію жінки та формування у неї нормативного фемінінного статеворольового стереотипу. Отримані данні дозволяють віднести авторитетний стиль батьківського виховання до позитивных соціалізуючих факторів, які забезпечують гармонійний перебіг первинної соціалізації особистості та гармонійний психосексуальний розвиток, а індиферентний, ліберальний та авторитарний стилі – до негативних соціалізуючих факторів, які підвищують ризики формування статеворольових девіацій.
Keywords: деструктивні соціалізуючи батьківські стилі; порушення статеворольової поведінки; алкогольна залежність; жінки