ГЕМОДИНАМІЧНІ ПОРУШЕННЯ - ПАТОГЕНЕТИЧНІ ОСНОВИ ПАТОЛОГІЇ ТКАНИН ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ОБЛАСТІ ТА ЦЕРЕБРАЛЬНИХ ПОРУШЕНЬ У КАТАМНЕЗОМ У ПАЦІЄНТІВ З СИНДРОМОМ ЗАТРИМКОЮ ВНУТРІШНЬОУТРОБНОГО РОЗВИТКУ - Гармаш, О.В.; Назарян, Р.С.; Назаренко, Л.Г.; Лихачова, Н.В.; Бабаджанян, Е.Н. (Світ медицини та біології, 2013)
Метою нашого дослідження було виявлення зв'язку церебральних гемодинамічних порушень у дітей з затримкою внутрішньоутробного розвитку з їх стоматологічним статусом. Обстежено 24 новонароджених із затримкою внутрішньоутробного розвитку. Використано клінічні та статистичні методи дослідження. Проведені дослідження показали високу поширеність аномалій щелепно-лицевої ділянки у дітей, які народилися з затримкою внутрішньоутробного розвитку. Зроблено висновок про те, що найбільші порушення зубощелепної системи при СЗВУР були виявлені для симетричного варіанти перебігу даного захворювання, де діагностовані найбільш виражені зміни церебральної гемодинаміки.
Keywords: синдром затримки внутрішньоутробного розвитку; ротова порожнина; церебральна гемодинаміка