ДИНАМІКА КОНТРАСТНОЇ ЧУТЛИВОСТІ ПІДЛІТКІВ ПРИ ВІЗУАЛЬНОМУ НАВАНТАЖЕННІ - Кочина, М.Л.; Яворський, О.В. (Світ медицини та біології, 2013)
Представлені результати дослідження контрастної чутливості у 24 підлітків до і після комп'ютерних ігор двох видів («Doom 2» , «Lines» ) і роботи з текстом на паперовому носії. Показано, що контрастна чутливість підлітків у всіх діапазонах частот є лабільною , про що свідчать різні вихідні значення показників, отримані в різні дні. Різна швидкість пред'явлення, кольорове оформлення і емоційне забарвлення комп'ютерних ігор істотно не впливають на динаміку показників контрастної чутливості підлітків. Основним напрямком зміни показників контрастної чутливості після комп'ютерних ігор є їх достовірне зниження у всіх діапазонах частот. Робота з текстом на паперовому носії призводить до різноспрямованих змін контрастної чутливості в різних діапазонах частот, а не тільки до зниження, що підтверджує негативний вплив електронних засобів відображення інформації на функцію сприйняття контрасту.
Keywords: контрастна чутливість; підлітки; комп'ютерна гра; паперові та електронні носії інформації