ОСОБЛИВОСТІ БІОСИНТЕЗУ МАННОЗОКОН'ЮГАТІВ КЛІТИНАМИ ЕПІТЕЛІАЛЬНИХ І МЕЗЕНХИМНИХ ЗАКЛАДОК ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ У ЗАРОДКІВ ЛЮДИНИ ПРИ РІЗНИХ ВИДАХ ІМПЛАНТАЦІЇ - Майструк, М.І. (Світ медицини та біології, 2013)
Вивчені 122 зародки людини у віці від 21 доби до 12 тижнів внутрішньоутробного розвитку при типовій імплантації на стадіях послідовно від раннього періоду нервового жолобка до початку дефінітивного плодного періоду та 42 зародків при атиповій імплантації до 8 тижнів розвитку. У підшлункової залози при матковій імплантації манозокон’югати (рецептори лектину сочевиці), з'являючись вперше у зародків у віці 43 діб (14 мм довжини) на апикальної поверхні і цитолемме клітин епітелію, до кінця другого місяця ембріогенезу зберігаються на одному рівні. Протягом третього місяця розвитку (зародки 30-70 мм довжини) глікополімери накопичуються. Диференціювання клітин мезенхіми в молоді фібробласти супроводяться повною редукцією рецепторів лектину сочевиці. Атипова імплантація веде до того, що кількість рецепторів лектину сочевиці міняється у бік зменшення, що свідчить про порушення рецепторного апарату клітин і процесів адгезії.
Keywords: ранній ембріогенез людини; маткова вагітність; трубна вагітність; лектини; органогенез; підшлункова залоза