РОЛЬ СИСТЕМИ ОКСИДУ АЗОТУ В ПАТОГЕНЕЗІ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВОЇ ТРАВМИ, ПОЄДНАНОЇ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ - Мерецький, В.М. (Світ медицини та біології, 2013)
Метою роботи було дослідити вплив цукрового діабету на функціонування системи оксиду азоту в тканинах серця, легень, печінки та нирок щурів з черепно-мозковою травмою (ЧМТ). Показано, що при ЧМТ загальна активність NO синтази і вміст NOx у внутрішніх органах і сироватці крові тварин достовірно зростають порівняно з контролем. Максимальних змін досліджувані показники зазнають через 24 год після травми. Супутній цукровий діабет призводить до ще більш вираженого підвищення активності NO синтази і концентрації NOx. У щурів з поєднаною патологією досліджувані показники були достовірно вищими порівняно з нормоглікемічними травмованими тваринами практично у всі терміни експерименту (3 год – 14 діб). Зроблено висновок про доцільність застосування модуляторів NO синтази з метою профілактики уражень внутрішніх органів при ЧМТ на фоні діабету.
Keywords: черепно-мозкова травма; цукровий діабет; NO синтаза; нітрити і нітрати