ЦИТОКІНОВИЙ ПРОФІЛЬ У ОСІБ, ЩО КОРИСТУЮТЬСЯ ЧАСТКОВИМИ ЗНІМНИМИ ПРОТЕЗАМИ З РІЗНИХ БАЗИСНИХ МАТЕРІАЛІВ - Шульженко, О.Ю.; Силенко, Ю.І.; Мамонтова, Т.В.; Калашніков, Д.В. (Світ медицини та біології, 2013)
Представлені результати дослідження прозапального цитокіну фактора некрозу пухлин-α (ФНП- α) та протизапального цитокіну інтерлейкіну-10 (ІЛ-10) у ротовій рідині у пацієнтів, що користуються частковими знімними протезами з різних базисних матеріалів. Встановлено, що наявність у пацієнтів бюгельних протезів з металічним каркасом та каркасом із термопластів сприяє найбільш ефективному відновленню балансу про-/протизапальних цитокінів та адаптації тканин протезного ложа до часткових знімних протезів.
Keywords: часткові знімні протези; цитокіновий профіль