КЛІНІЧНІ ТА ГІСТОЛОГІЧНІ ПАРАМЕТРИ У ЖІНОК З РОЗРИВОМ ШИЙКИ МАТКИ В ПОЛОГАХ - Гасимзаде, І.Т. (Світ медицини та біології, 2013)
Обстежено 82 породіллі з розривом шийки матки в пологах. Середній вік склав 26,8±6,26 років. У 64,6% випадків діагностовано I ступінь розриву шийки матки, в 35,4% випадків - ІІ ступінь. Проведені дослідження показали, що основними клінічними ознаками ризику розвитку розриву шийки матки в пологах є поєднання перших пологів, обтяженого екстрагенітального та гінекологічного анамнезу, ускладнена вагітність, тривалий безводний проміжок. Гістологічними ознаками є запальні зміни.
Keywords: породіллі; розрив шийки матки; запальні зміни