ДОСЛІДЖЕННЯ ЦИТОПРОТЕКТОРНОЇ ДІЇ АНТИОКСИДАНТНИХ ПРЕПАРАТІВ ЗА УМОВ ІНТОКСИКАЦІЇ НАНОЧАСТИНКАМИ CdS ТА СІЛЛЮ CdCl2 - Козицька, Т.В.; Савосько, С.І.; Пазюк, Л.М. (Світ медицини та біології, 2013)
Проведено дослідження токсичного впливу наночастинок CdS та солі CdCl2 на культуру клітин спинномозкового ганглію щурів. Оцінено цитопротекторну дію антиоксидантних препаратів ліпіну і кверцетину на клітини культури за умов інтоксикації. Встановлено, що наночастинки CdS здійснюють значний токсичний вплив на псевдоуніполярні нейрони та фібробласти, а ЕС50 складає 15,0 мкмоль/л (1,6 мг/мл) для обох сполук. Застосування ліпіну і кверцетину зменшує ступінь ушкодження та загибелі клітин культури лише при дії доз інтоксикантів в межах 1-10 мкмоль/л. Ефективність експериментальної фармакокорекції зростає із підвищенням дози лікарських засобів до 30 мг/мл.
Keywords: наночастинки CdS; хлорид кадмію; культура клітин; антиоксидантна дія; ліпін; кверцетин