ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ І ПЕРЕБІГУ АУТОІМУННОГО ТИРЕОЇДИТУ, ЩО ОБУМОВЛЕНЙИ ЙОДОДЕФІЦИТОМ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Бобирьова, Л.Є.; Городинська, О.Ю. (Світ медицини та біології, 2013)
Стаття присвячена вивченню особливостей розвитку та перебігу аутоімунного тиреоїдиту, що обумовлений абсолютним та відносним дефіцитом йоду в Полтавській області. Проаналізовані захворюваність та поширеність патології щитоподібної залози в Україні та Полтавській області за 1980-2009 роки. В результаті чого виявлена тенденція до зростання рівня тиреоїдної патології та змін її структури, зокрема за останні 29 років у Полтавській області питома вага тиреоїдитів зросла у 54,5 рази, в той час як по Україні – в 31,7. Оцінюючи екологічну ситуацію в Полтавській області можна відзначити, що помірний йододефіцит, збільшення вмісту фтору у воді, радіонуклідне забрудення зумовлює розвиток аутоімунного тиреоїдиту, що закінчується розвитком гіпотиреозу.
Keywords: йододефіцит; аутоімунний тиреоїдит; гіпотиреоз