ЗВ’ЯЗОК ПОЛІМОРФНОГО ВАРІАНТУ С3435Т ГЕНА МНОЖИННОЇ ЛІКАРСЬКОЇ СТІЙКОСТІ 1-ГО ТИПУ (MDR1) З РОЗВИТКОМ АФЕКТИВНИХ РОЗЛАДІВ - Левкович, Н.М.; Горовенко, Н.Г.; Шейко, М.В. (Світ медицини та біології, 2013)
Представлено результати визначення поліморфного варіанту С3435Т гена MDR1 у 144 пацієнтів з афективними розладами (АР) та 103 здорових людей групи контролю. Виявлено статистично достовірну різницю між групами дослідження для генотипу С3435Т [χ2=6,61, р=0,001, OR=0,51 (95% CI: 0,31-0,86)] та генотипу Т3435Т [χ2=6,8, р=0,009, OR=2,22 (95% CI: 1,21-4,07)]. Визначено, що сполучення генотипів С3435С та С3435Т мало протективне значення у розвитку АР [χ2=6,8, р=0,009, OR=0,45 (95% CI: 0,25-0,83)], в той час, як наявність генотипу Т3435Т збільшувало ризик розвитку АР у 2 рази по відношенню до контролю. В результаті нашого дослідження виявлено підвищений ризик розвитку АР в порівнянні з групою контролю при генотипі Т3435Т гена MDR1.
Keywords: ген; поліморфізм; афективні розлади