ОСОБЛИВОСТІ ЛІКУВАННЯ ПОЄДНАНОЇ ТРАВМИ СЕРЕДНЬОЇ ЗОНИ ОБЛИЧЧЯ - Скікевич, М.Г.; Волошина, Л.І. (Світ медицини та біології, 2013)
Внаслідок топографо-анатомічних особливостей клінічні прояви травм середньої зони обличчя надзвичайно різноманітні і складні. Має місце серйозність прогнозу для загального стану організму. При цьому основним завданням для діагностики та планування лікування таких постраждалих є в кожному індивідуальному випадку отримання точного уявлення про пошкодження кісткової і м'якотканинних структури особи. Необхідні заходи життєзабезпечуючих характеру, виявлення та прогнозування різних наслідків травми. Можливі випадки запізнілого звернення до лікаря з уже розвиненими ускладненнями. Важливо оптимальне програмування комплексного лікування і створення індивідуальних апаратів. Метод стереолітографії значно розширює можливості сучасної кістково-пластичної хірургії та сприятиме впровадженню в практику нових видів імплантатів.
Keywords: травма середньої зони обличчя; статистика; комплексне обстеження; хірургічне лікування; деформації; ускладнення