ВПЛИВ ПОЛІМОРФНОГО ВАРІАНТА С-108Т ГЕНА PON1 НА РИЗИК РОЗВИТКУ ГІПЕРТОНІЧНОЇ ХВОРОБИ АБО РАКУ ГРУДНОЇ ЗАЛОЗИ У ЖІНОК З УКРАЇНИ - Фіщук, Л.Є.; Горовенко, Н.Г. (Світ медицини та біології, 2013)
Представлено результати визначення поліморфного варіанту С-108Т гена PON1 у 131 жінки з раком молочної залози (РМЗ), у 131 жінки з гіпертонічною хворобою (ГХ) та у 102 здорових жінок (група контролю). Встановлено, що поліморфний варіант С-108Т гена PON1 впливає на ризик розвитку ГХ та РМЗ у жінок з України, зокрема: 1) наявність алелю Т-108 у гомо- чи гетерозиготному стані більше ніж у 2 рази підвищує ризик виникнення ГХ у жінок після 54 років; 2) наявність С-108С генотипу за геном PON1 у жінок після 54 років зменшує ризик виникнення РМЗ майже у 3 рази, а наявність С-108Т генотипу за геном PON1, навпаки, підвищує ризик розвитку РМЗ у 3 рази.
Keywords: PON1; поліморфізм гена; рак молочної залози; гіпертонічна хвороба