ВПРОВАДЖЕННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДАХ ПРИ ПІДГОТОВЦІ СТУДЕНТІВ – ІНОЗЕМНИХ ГРОМАДЯН - Колісник, П.Ф.; Колісник, С.П. (Світ медицини та біології, 2013)
Характерними ознаками випускників медичних ВУЗів, які навчалися за кредитно-модульною системою є нижчий рівень теоретичних знань, недостатні практичні навички, обмежене клінічне мислення, що перешкоджає набувати фахові професійні вміння. З метою підвищення рівня підготовки іноземних студентів слід змінити їх мотивацію шляхом інтеграції класичної системи підготовки медичних кадрів з новітніми методиками. Для реалізації цієї мети необхідно застосовувати інтерактивні технології навчання, починаючи з третього-четвертого курсів, включаючи обов’язкову вертикальну інтеграцію знань, набутих протягом першого-другого курсів на кафедрах медико-біологічного напрямку з клінічними дисциплінами. Лише глибокі знання, набуті на базових кафедрах можуть стати надійним підґрунтям для розвитку клінічного мислення, яке буде на п’ятому-шостому курсах навчання у медичному ВУЗі відшліфовуватись та створювати передумови для формування професійних вмінь майбутніх лікарів. Серед інтерактивних технологій навчання слід виділити ті, які можуть найбільш оптимально підходити для вищих навчальних закладів медичного профілю: метод конкурентних груп, метод кооперативних груп, тренінгові методи, кейс-метод, метод проектів. Для майбутніх лікарів важливою є горизонтальна міждициплінарна інтеграція та набуття практичних навичок, розвиток клінічного мислення та формування професійних вмінь, які є необхідними для спеціаліста під час роботи з нестандартними хворими з урахуванням особливостей перебігу, наявної супутньої патології та можливих ускладнень. Перевагою інтерактивних технологій є змога співпрацювати та закріплювати навички групою, вони виховують здатність до професійної взаємодії, комунікації та міждисциплінарної співпраці.