ПРОБЛЕМИ ВИКЛАДАННЯ НОРМАЛЬНОЇ ФІЗІОЛОГІЇ ІНОЗЕМНИМ СТУДЕНТАМ, ЩО НАВЧАЮТЬСЯ АНГЛІЙСЬКОЮ МОВОЮ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - Мороз, В.М.; Йолтухівський, М.В.; Омельченко, О.Д.; Гусакова, І.В.; Богомаз, О.В. (Світ медицини та біології, 2013)
Кафедра нормальної фізіології ВНМУ має 8-річний досвід роботи викладання англійською мовою. За час роботи видано підручник з фізіології англійською мовою, рекомендований МОЗ. Регулярно перевидаються посібники для практичних занять, які містять перелік питань, тестові завдання та ситуаційні задачі, що суттєво полегшує самостійну підготовку студентів до практичних занять та модулів. Але, разом з цим, залишається невирішеним цілий ряд проблем. Труднощі предметного характеру перш за все стосуються студентів-іноземців фармацевтичного факультету, які вже на першому курсі вивчають нормальну фізіологію без відповідних знань з анатомії людини. Адже скорочений курс анатомії вони починають вивчати разом з фізіологією і не завжди анатомія випереджає фізіологію. Тобто, не спрацьовує міжпредметна координація. Слід окремо відмітити такий чинник, як недостатнє володіння студентів-іноземців англійською мовою. Адже їм необхідно засвоювати усно та письмово велику кількість фізіологічних та загальномедичних термінів мовою, яка не є для них рідною. Подібні труднощі характеризують і роботу викладача, який повинен демонструвати зразкове написання, вимову і правильне вживання термінів. Частина студентів не є спроможною записувати лекції на слух як у зв’язку з недостатнім володінням мовою, так і тому, що це потребує певних зусиль і концентрації уваги. Для поліпшення ситуації увесь курс лекцій переведено у режим мультимедійних презентацій, що дає можливість у стислій формі презентувати основні положення фізіологїї та покращити засвоєння термінів.