ВПЛИВ ДЕМОГРАФІЧНИХ, АНАМНЕСТИЧНИХ ТА АНТРОПОМЕТРИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК НА АФЕКТИВНИЙ СТАТУС ОСІБ, ЗАЛЕЖНИХ ВІД ОПІОЇДІВ - Друзь, О.В. (Світ медицини та біології, 2012)
Робота присвячена визначенню впливу демографічних, анамнестичних та антропометричних факторів на афективний статус осіб, залежних від опіоїдів. Вивчено демографічні, анамнестичні та антропометричні характеристики 270 хворих, залежних від опіоїдів, і 270 осіб без ознак будь-якої залежності. Потім за допомогою трьох поширених психометричних інструментів (шкала Hamilton-21, MADRS та HADS) двічі (до й після детоксикації) у хворих, залежних від опіоїдів, і однократно у практично здорових осіб досліджено поточний афективний статус. Проведено кореляційний аналіз зв'язків між демографічними, анамнестичними й антропометричними характеристиками та показниками актуального афективного статусу. Показано, що у осіб, залежних від опіоїдів, астенічний конституційно-морфологічний тип є фактором схильності до афективних розладів депресивного кола. Виявлено зворотні кореляційні зв’язки між стажем наркотизації та дозами опіоїдів з проявами депресії протягом детоксикації, що може бути наслідком адаптації пацієнтів до свого захворювання.
Keywords: залежність від опіоїдів; демографія; анамнез; антропометріяї; афективний статус; кореляції