СТАН СПЕКТРАЛЬНИХ ПАРАМЕТРІВ ВАРІАБЕЛЬНОСТІ СЕРЦЕВОГО РИТМУ У ДІТЕЙ З НЕДИФЕРЕНЦІЙОВАНОЮ ДИСПЛАЗІЄЮ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ - Ісаєв, І.І.; Мурадова Г. А.,; Мустафаєва, А.І.; Фаталієва М. М., M.M. (Світ медицини та біології, 2012)
З метою вивчення стану спектральних параметрів варіабельності серцевого ритму (ВСР), залежно від віку і вираженості клінічних проявів, обстежено 142 дітей 7-16 років з синдромом недиференційованої дисплазії сполучної тканини (НСДСТ). Тяжкість патологічного процесу оцінювалася по вираженості фенотипічних ознак по бальній системі. По вираженості диспластичних проявів хворі були розподілені на три підгрупи (легкий, середній, яскравий). Спектральні параметри ВРС визначалися методом математичного комп'ютерного аналізу з використанням спеціальної програми. Аналізувалися ТР, HF, LF, VLF індекси LF/HF і İC. Зіставлення показало, що у хворих в усіх підгрупах спостерігалося збільшення середніх значень параметрів ТР, LF, VLF і LF/HF і зниження HF і İC більшою мірою у дітей 12-16 років. Отримані дані спектральних параметрів ВСР свідчать про те, що у хворих залежно від віку і вираженості фенотипічних проявів НСДСТ регуляція серцевого ритму неоднорідна, спостерігається як гипер-, так і гипоактивная адренергічна автономна дисфункція, починаючи з дітей молодшого віку.
Keywords: діти; недиференційована дисплазія сполучної тканини; спектральні параметри; сердечний ритм