КОРЕКЦІЯ ГІСТОЛОГІЧНИХ ЗМІН В ЛЕГЕНЯХ ЩУРІВ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ІНФУЗІЙНОГО РОЗЧИНУ HAES-LX-5 % В ПЕРШІ 7 ДІБ ПІСЛЯ ОПІКУ ШКІРИ - Гунас, І.В.; Яковлєва, О.О.; Очеретнюк, А.О. (Світ медицини та біології, 2012)
У експериментальному дослідженні наведені результати гістологічних змін легень щурів у гострий період опікової хвороби при корекції комплексним колоїдно-гіперосмолярним інфузійним розчином HAES-LX-5% у порівнянні з 0,9 % розчином NaCl. Доведено, що введення розчину HAES-LX-5% у дозі 10 мл/кг протягом 7-ми днів у щурів після опікової травми шкіри зменшує патологічні зміни у будові строми та паренхіми легень більш ефективно, ніж у щурів, яким вводили фізіологічний розчин NaCl у дозі 10 мл/кг у ранній термін опікової хвороби.
Keywords: опікова хвороба; інфузійна терапія; HAES-LX-5%; фізрозчин