ОСОБЛИВОСТИ МЕЖТКАНИННИХ СПІВВИДНОШЕНЬ В ПРОЦЕСАХ МОРФОГЕНЕЗУ ОРГАНІВ З ГЕТЕРОГЕННИМ ПОХОДЖЕННЯМ ТКАНИННИХ КОМПОНЕНТІВ - Лугін, І.А. (Світ медицини та біології, 2012)
На плодах людини та щура вивчено регіональне диференціювання мезенхіми у морфогенезі комплексу тазових органів. Встановлено, що морфогенез судинного ендотелію мікроциркулятор-ного русла передміхурової залози та cем’яніх пухирців протягом пренатального розвитку відображає загальні закономірності морфологічних перетворень похідних мезенхіми, що є результатом взаємодії між епітеліальним, стромальним і судинним компонентами органу при формуванні функціональних одиниць в онтогенезі. Головним з цих закономірностей є механізм формування гемокапіллярів шляхом агрегації кліток мезенхіми з подальшою каналізацією клітинних ущільнень і утворенням міжклітинних каналів уздовж яких починається розвиток ендотеліоцитів майбутніх судин, що супроводжується процесами апоптозу кліток ембріональних тканин при диференціюванні тканинних регіонів. Васкулогенез в передміхуровій залозі та та cем’яніх пухирцях характеризується нерівномірністю і асинхронністю закладки і диференціювання гемокапіллярів у різних зонах та органних регіонах, що доводить стромальную гіпотезу, згідно якої особливості розподілу строми регулюють функціональну активність епітелію.
Keywords: мезенхіма; мікроциркуляторноє русло; тканинні регіони; провізорность; морфогенез