ГІСТО-ТОПОГРАФІЧНІ ТА МОРФОМЕТРИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЗАЛОЗ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ПЕРЕДНЬОЇ ТА ЗАДНЬОЇ СТІНОК ЛОБОВОЇ ПАЗУХИ ЛЮДИНИ В НОРМІ - Сербін, С.І. (Світ медицини та біології, 2012)
В роботі вивчені морфометричні та гісто-топографічні особливості залоз слизової оболонки передньої та задньої стінок лобової пазухи людини в нормі. Встановлено, що їх структурна організація має складну розгалужену структуру з кінцевими відділами та системою вивідних протоків у своєму складі. При морфометричному дослідженні зовнішнього діаметру кінцевих відділів залоз слизової оболонки передньої стінки лобової пазухи людини встановлено, що середні значення склали 29,85±3,04 мкм зліва і 29,84±2,47 мкм справа. Значущих відмінностей з відповідними показниками для задньої стінки не виявлено, вони склали відповідно 29,77±2,07 мкм і 30,17±2,25 мкм.
Keywords: лобова пазуха; морфометрія; людина; слизова оболонка; залоза; гісто-топографія