NO-ЕРГІЧНА СИСТЕМА РУБЦЕВОЗМІНЕНОЇ ТА НЕПОШКОДЖЕНОЇ ШКІРИ ГОЛОВИ ТА ШИЇ - Ставицький, С.О.; Непорада, К.С.; Аветіков, Д.С.; Сухомлин, А.А. (Світ медицини та біології, 2012)
Визначали вплив активності NOS та концентрації нітрит-аніонів на рубцевозмінені тканини. Під спостереженням знаходилося 92 пацієнта, 43 у першій та 49 у другій группі дослідження. Активність NO-синтез визначали по різниці концентрацій нітритів. Концентрацію нітрит-аніонів визначали шляхом утворення діазосполучень в реакції із сульфаніловою кислотою. У пацієнтів першої групи (келоїдні рубці) активність NO-синтаз та вміст нітрит-аніонов достовірно збільшилось. Саме це сприяє активності колагеногенезу.
Keywords: гіпертрофічні рубці; келоїди; NO-синтаза; нітрит-аніони; фібробласти