МОРФОМЕТРИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ВНЕКЛАПАННИХ СУХОЖИЛЬНИХ ХОРД ШЛУНОЧКІВ СЕРЦЯ ПРИ ПОЄДНАНІЙ ВАДІ МІТРАЛЬНОГО КЛАПАНА - Степанчук, А. П. (Світ медицини та біології, 2012)
Досліджували препарати 8 сердець людей померлих від набутої поєднаної вади мітрального клапана на тлі ревматизму. Внеклапанні сухожильні хорди відомі в літературі під назвою «несправжніх» і «додаткових» хорд при набутій поєднаній ваді мітрального клапана мають аналогічне розташування, як і в шлуночках серця без патології. Внеклапанні сухожильні хорди залучаються до процесу компенсаторної перебудови шлуночків серця, при цьому піддаються гіпертрофії і деформації, а саме потовщуються і стають коротшими. Їх кількість і поєднання варіює в кожному шлуночку серця. Внеклапанні фіброзно-анулярні хорди мають більшу довжину (1,64±0,05 см) в лівому шлуночку, ніж у правому шлуночку (1,64±0,05 см). Товщина внеклапанних сухожильних хорд коливається від 0,05 см до 0,12 см в лівому та правому шлуночках серця.
Keywords: внеклапанні хорди шлуночків; серце; довжина; товщина; мітральний порок