МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ГІПОКАМПУ НОВОНАРОДЖЕНИХ МИШЕЙ ЗА УМОВ ВВЕДЕННЯ НАНОЧАСТИНОК CdS ТА СОЛІ CdCl2 - Козицька, Т.В.; Чайковський, Ю.Б. (Світ медицини та біології, 2012)
Проведено дослідження токсичного впливу наночастинок CdS та солі CdCl2 на ембріональний розвиток головного мозку мишей. Вивчено морфологічні зміни гіпокампу новонароджених мишей, що розвиваються під впливом кадмію. Встановлено, що наночастинки CdS здійснюють значний токсичний вплив на гіпокамп плоду в різних дозах, викликають набряк мозку та загибель нейронів гіпокампу. Наночастинки CdS здійснюють більш виражений нейротоксичний вплив на гіпокамп новонароджених мишей, ніж сіль CdCl2. Ступінь вираженості токсичного ефекту наночастинок CdS прямо пропорційний їх дозі та розміру.
Keywords: наночастинки CdS; хлорид кадмію; поліфосфат натрію; нейротоксичність; пренатальний період