СТРУКТУРНОФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ У НАДНИРКОВИХ ЗАЛОЗАХ 12-МІСЯЧНИХ ЩУРІВ ПРИ СИСТЕМАТИЧНОМУ ГІПЕРГРАВІТАЦІЙНОМУ ВПЛИВІ ТА НА ФОНІ ЗАСТОСУВАННЯ ГЛУТАРГІНУ - Мороз, Г.О. (Світ медицини та біології, 2012)
За допомогою світлової та електронної мікроскопії вивчено морфофункціональні зміни в надниркових залозах 24 12-місячних щурів-самців лінії Вістар, які впродовж 10 днів піддавалися систематичній дії гравітаційних перевантажень (9 g, 10 хв). Виявлені виражені гемодинамічні зрушення, що поєднуються із стрес-індукованими морфофункціональними перетвореннями, що виявлялися ознаками функціонального напруження кіркових і мозкових ендокриноцитів на фоні дистрофічно-деструктивних змін їх субмікроскопічній організації. Використання глутаргіну при дії гравітаційних перевантажень виявилося достатньо ефективним. Вщухали циркуляторні розлади. У кірковій речовині потенціювались регенераторні процеси. В адренокортикоцитах краще зберігалася ультраструктурна організація органел, що відповідають за енергопродукцію і стероїдогенез.
Keywords: морфологічні зміни; надниркова залоза; щур; гіпергравітація; глутаргін