ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МОРФОЛОГІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ АДЕНОГІПОФІЗА ТА НАДНИРНИКІВ МЕРТВО-НАРОДЖЕНИХ ВІД ВІЛ-ІНФІКОВАНИХ МАТЕРІВ - Шерстюк С. О., S.A.; Сорокіна І. В., I.V. (Світ медицини та біології, 2012)
У групі мертвонароджених від ВІЛ-інфікованих матерів виявлений прямий позитивний зв'язок між функціональним станом адренокортикоцитів аденогіпофіза й надниркової залози, яка проявляється гнобленням морфофункціонального стану надниркової залоза у вигляді зменшення діаметра спонгіоцитів, щільності клітинних елементів і збільшення ЯЦІ всіх зон кори, у відповідь на зниження функціональної активності адренокортикоцитів аденогипофіза, що, очевидно, обумовлене тривалим впливом основної материнської патології на організм плода в антенатальному періоді.
Keywords: аденогіпофіз; надниркові залози; ВІЛ-інфекція; мертвонароджені