ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЯКОСТІ ЖИТТЯ ТА СТАНУ ЗДОРОВ’Я ХВОРИХ ІНФІЛЬТРАТИВНИМ ТУБЕРКУЛЬОЗОМ ЛЕГЕНЬ В ДИНАМІЦІ НА РІЗНИХ ЕТАПАХ МЕДИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ - Цапенко, Ю.П.; Бойко, М.Г.; Краєвська, О.О.; Алієва, Н.М.; Красношапка, Ю.О. (Світ медицини та біології, 2012)
Проведений порівняльний аналіз в динаміці показників якості життя і стану здоров'я у хворих з уперше встановленим інфільтративним туберкульозом легенів на стаціонарному і амбулатоном етапах реабілітації. Показники якості життя і стану здоров'я (ЯЖ) в досліджуваних групах були нижчі чим в контрольній групі і складали: 1-а (83,76±0,53) балів ; 1-а (П) 2 (93,20±0,56 балів). ЯЖ на початку лікування у групи хворих, які лікуються амбулаторно вище (93,20±0,56) за бал при порівнянні з хворими стаціонару (83,76±0,53) балу. Динаміка поліпшення ЯЖ в процесе медичної реабілітації значно вище у амбулаторних хворих: з (93,20±0,56) до (98,14±0,59) балів, що майже відповідало показникам ЯЖ здорових осіб контрольної групи (99,28±0,18) балів. Якість життя боьных туберкульозом, які находяться на амбулаторному лікуванні значно вище від початку лікування і в його процесе.
Keywords: туберкульоз; якість життя і стан здоров'я; медико-соціальне дослідження; медична реабілітація хворих