ІМУНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ З МІОПІЄЮ - Шмалєй, С.В.; Редька, І.В. (Світ медицини та біології, 2012)
У статті проаналізований стан лімфоцитарної, гуморальної та фагоцитарної ланок імунної системи дітей молодшого шкільного віку з набутою стабільною міопією. Встановлено, що діти зі стабільною міопією різного ступеню характеризуються вираженим імунодефіцитним станом, що зумовлений порушенням процесу проліферації Т-лімфоцитів та підвищеним рівнем негативної активації Т-лімфоцитів (апоптоз); порушенням кооперації Т- і В-лімфоцитів; гіпоімуноглобулінемією А та М; зниженою фагоцитарною активністю нейтрофілів. Визначено імунологічні критерії переходу еметропічної рефракції в різні варіанти міопічної рефракції.
Keywords: міопічна рефракція; лімфоцити; імуноглобуліни; нейтрофіли