ОЦІНКА ФУНКЦІЇ ЗОВНІШНЬОГО ДИХАННЯ ТА ОКРЕМИХ ХАРАКТЕРИСТИК ВЕДЕННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ - Бойко, Д.М.; Бойко, М.Г.; Бобирьова, Л.Є.; Соболь, А.А.; Бойко, О.С. (Світ медицини та біології, 2012)
Надзвичайно важливою для сучасного суспільства є проблема захворювань органів дихання. Не в останню чергу цим зумовлена велика увага Всесвітньої організації охорони здоров'я до патології легень та вживання тютюнових виробів. Метою роботи було дослідити серед учасників проекту рівень заняття спортом, стан проблеми вживання тютюнових виробів, зокрема паління сигарет, а також здоров'я легень за показниками спірометрії та ранні симптоми хронічного обструктивного захворювання легень на основі стандартного опитувальника (GOLD).Даний науковий проект позиціонується як аналітичне одномоментне пілотне дослідження. Проведене за участі 156 осіб (вік (Me) 21,0 р.), що добровільно виявили бажання заповнити анкету та визначити функцію зовнішнього дихання за допомогою спірометрії. Серед учасників дослідження виявлено досить велику частку активних споживачів тютюну (42%), що говорить про значний рівень зацікавленості курців станом свого здоров'я. У групі осіб, що регулярно займаються фізичними тренуваннями виявлено майже 45% активних курців, це вказує на існування серед молоді значного прошарку так званих "здорових курців". Сумарний стаж паління на рівні (Me) 1,5 пачко-роки серед осіб віком (Me) 21,0 р. асоціюється зі значимими змінами FEV1/FVC.
Keywords: паління; здоров’я; спорт; спірометрія