ПРОГНОСТИЧНА ЗНАЧУЩІСТЬ ВИЗНАЧЕННЯ РІВНІВ МАРКЕРІВ ЗАПАЛЬНОЇ РЕАКЦІЇ І ФАКТОРА ВІЛЛЕБРАНДА ПРИ ОЦІНЦІ РИЗИКУ НЕСПРИЯТЛИВОГО ПЕРЕБІГУ ІШЕМІЧНОЇ ХВОРОБИ СЕРЦЯ - Вознюк, Л.А.; Півторак, К.В.; Семененко, С.І. (Світ медицини та біології, 2012)
Основним ланцюгом, що пов’язує запалення і підвищення ризику виникнення серцево-судинних захворювань, є дисфункція ендотелію. Результати експериментальних і клінічних досліджень останніх років підтвердили концепцію про взаємозв’язок між ендотеліальною дисфункцією та розвитком і прогресуванням інемічної хвороби скрця. Дисфункція ендотелію (ДЕ), активація процесів запалення і оксидантного стресу, поряд з ремоделюванням крупних артерій і гіпертрофією міокарду лівого шлуночку, асоціюються з розвитком несприятливих кардіоваскулярних подій і негативним прогнозом у пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями взагалі, та з ішемічною хворобою серця, зокрема.
Keywords: ішемічна хвороба серця; фактор Віллебранда; ендотеліальна дисфункція