ДІАГНОСТИЧНІ КРИТЕРІЇ ПРОФЕСІЙНОГО БРОНХІТУ ТА ХРОНІЧНОГО ОБСТРУКТИВНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНІВ ПРИ НАЯВНОСТІ СУПУТНЬОЇ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ - Костюк, І.Ф.; Калмиков, О.О.; Бязрова, В.; Нагорна, О.П. (Світ медицини та біології, 2012)
Обстежено 102 чоловіків, хворих на пилову патологію – робітників машинобудівництва у віці 52,3±4,71 років, з них артеріальну гіпертензію (АГ) встановлено у 58 осіб, пиловий бронхіт (ПБ) — у 25 осіб, хронічне обструктивне захворювання легенів (ХОЗЛ) I стадії — у 28 осіб, ХОЗЛ II стадії — у 49. На тлі АГ ПБ та ХОЗЛ притаманні виразніша клінічна симптоматика, частіші загострення, більші темпи прогресування.
Keywords: пиловий бронхіт; артеріальна гіпертензія; клініка