ДО ПИТАННЯ ПРО РІДКУ ПАТОЛОГІЮ СУДИН ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ДІЛЯНКИ - Скікевич, М.Г.; Аветіков, Д.С.; Соколов, В.М. (Світ медицини та біології, 2012)
Артеріо – венозні комунікації, вади розвитку вен та артерій щелепно-лицевої ділянки відносяться до вроджених вад розвитку периферичних судин – ангіодисплазіям (мальформаціям). Проблема лікування пацієнтів з вадами розвитку судин є одним із найскладніших розділів клінічної медицини. Був проведений аналіз історій хвороби щелепно-лицевих хворих з ангіодисплазіями у ПОКЛ за період з 2001 по 2011 р. За шість років (з 2001 по 2006 р) у відділенні було прооперовано 5315 хворих, а у наступні п*ять років (2007 – 2011 р.) -5064, що свідчить про активізацію оперативної активності, а відсоток мальформацій зменшився. Надання високоспеціалізованої допомоги при даній патології більш доцільно проводити на базі багатопрофільного хірургічного стаціонару з гарною діагностичною базою та застосуванням принципу мультидисциплінарного підходу. Чітко спланований алгоритм обстеження, спостереження та догляду визначає благо приємний кінець лікування навіть при таких невідкладних станах у клініці щелепно-лицевої хірургії.
Keywords: ангіодисплазія; мальформація; аневризма; гемангіоми голови та шиї