РЕЦЕПТОРИ ЛЕКТИНІВ У ЛЕГЕНЯХ ЩУРА В НОРМІ І НА ТЛІ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ГІПОТИРЕОЗУ - Панкевич, Л.В.; Ященко, А.М.; Наконечна, О.В.; Челпанова, І.В. (Світ медицини та біології, 2012)
Глікокон'югати структурних компонентів легень вивчали методом лектин – пероксидазної техніки. Набір лектинів мічених пероксидазою хрону включав: конканавалін А (ConA,специфічний до αDMan ), лектин арахісу (PNA, специфічний до βDGal(β1-3)DGalNАс), сої (SBA, специфічний до DGalNАc), виноградного слимака (HPA, специфічний до αDGalNАc), зародків пшениці (WGA, специфічний до DGlcNАc, NeuNАс), кори бузини (SNA, специфічний до Neu5Ас(α2-6)Gal / DGalNАc), кори золотого дощу (LABA, специфічний до αLFuc). Показано, що експериментальний гіпотироз супроводжував периваскулярний набряк та модифікацією рецепторів лектинів у структурних компонентах легень, індукував активацію імунних процесів, що проявлялося збільшенням кількості SBA - позитивних альвеолярних макрофагів, та LABA – позитивних дендритних клітин асоційованих з BALT-системою.
Keywords: гіпотироз; лектиногістохімія; легені; щур