ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА СТАНУ ГЕМОДИНАМІКИ У ХВОРИХ З ЧМТ І АТЕРОСКЛЕРОЗОМ З ПОЧАТКОВИМИ ПРОЯВАМИ НЕДОСТАТНОСТІ МОЗКОВОГО КРОВООБРАЩЕНІЯ - Коршняк, В.А.; Насибуллін, Б.А.; Коршняк, Т.В. (Світ медицини та біології, 2012)
Автори досліджували властивості реологій крові, регуляцію судинного тонусу крові і стан стінки судин очного дна у хворих з наслідками ЗЧМТ і атеросклерозом з початковим проявленням порушень мозкового кровообігу. На підставі порівняльного аналізу результатів обстеження хворих різних нозологій автори приходять до висновку, що, не дивлячись на безліч схожих клінічних проявів, в основі виявлених порушень лежать різні механізми пошкодження. Через різницю патогенетичних механізмів взаємного впливу досліджувані патології не мають.
Keywords: ЧМТ; атеросклероз; згортаюча система крові; катехоламіни