СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН СУДИННОЇ СИСТЕМИ У ПІДЛІТКІВ З НАДЛИШКОВОЮ МАСОЮ ТА ОЖИРІННЯМ - Сенаторова, Г.С.; Чайченко, Т.В.; Муратова, К.Г. (Світ медицини та біології, 2012)
В статті проведено аналіз літературних даних щодо структурно-функціонального стану судинної системи та при надлишку маси. Представлено результати обстежень 141 підлітка у віці від 10 до 17 років з надлишковою вагою та ожирінням, розподілених на групи згідно індексу маси тіла, з оцінкою профілів артеріального тиску протягом доби та результатів дослідження судин каротидного басейну.Визначено, що збільшення товщини комплексу також бути предиктором несприятливої ранкової динаміки артеріального тиску.
Keywords: ожиріння; підлітки; судини; інтима-медіа