ФУНКЦІОНАЛЬНА АКТИВНІСТЬ ФАГОЦИТІВ Й СИСТЕМА КОМПЛЕМЕНТУ У ХВОРИХ З ХРОНІЧНИМ ОБСТРУКТИВНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ ЛЕГЕНЬ ТА ХРОНІЧНИМ ПАНКРЕАТИТОМ - Железнякова, Н.М. (Світ медицини та біології, 2012)
В роботі наведено, що при хронічному обструктивному захворюванні легень відбуваються зміни в системі комплементу, які характеризуються зниженням його С3 та С5 компонентів. Приєднання хронічного панкреатиту сприяє підвищенню даних показників, що можна розглядати як несприятливий фактор, що обумовлює збільшення аутоімунних процесів. Одночасно доведені зміни в показниках функціональної активності нейтрофільних гранулоцитів та визначена активація апоптозу. Дані обставини розцінені як несприятливі фактори щодо прогресування захворювання та виникнення ускладнень.
Keywords: хронічне обструктивне захворювання легень; хронічний панкреатит; патогенез; фагоцитоз; система комплементу