ВЗАЄМОЗВ'ЯЗОК ЗАХВОРЮВАНЬ ЖОВЧОВИВІДНИХ ШЛЯХІВ З ДЕЯКИМИ ХРОНІЧНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ СЕРЕД СІЛЬСЬКИХ ЖИТЕЛІВ - Садигов, І.А.; Гидаятов, А.А. (Світ медицини та біології, 2012)
Метою роботи було вивчення взаємозв'язку хронічних захворювань жовчовивідних шляхів з деякими широко поширеними хронічними захворюваннями: артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, виразкова хвороба 12-ти палої кишки, хвороби щитоподібної залози, нирковокам'яної хвороби. Здійснено двомоментне обстеження азербайджанського населення, що проживає в селах Марнеульского району Грузії. Поширеність захворювань жовчовивідних шляхів знаходиться в тісній кореляції з епідемічним зростанням інших "хвороб цивілізації", що протікають з глибокими метаболічними порушеннями: артеріальною гіпертонією, хворобою щитовидної залози, нирковокам'яною хворобою, і цукровий діабет типу 2.
Keywords: хронічні захворювання жовчовивідних шляхів; хронічні захворювання; кореляція