ОСОБЛИВОСТІ МІКРОСОМАЛЬНОЇ ФУНКЦІЇ ПЕЧНКИ ЗА УМОВ ФОРМУВАННЯ ХРОНІЧНОЇ ЕПІЛЕПТИЧНОЇ АКТИВНОСТІ ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ЛІКУВАННЯ - Полясний, В.О. (Світ медицини та біології, 2012)
За умов хронічного експерименту на щурах лінії Вістар, у яких відтворювали кіндлінг застосуванням коразолу (25,0 мг/кг, в/очер) показано виразні порушення активності цитохрому Р450, зменшення співвідношення Р450/Р420, зниження активності цитохрому b5.. Відмічено порушення обміну фосфоліпідів. Кетогенна дієта та пентоксифілин (50,0 мг/кг, в/очер) викликали нормалізацію загального вмісту мікросомальних фосфоліпідів, зростав рівень лізофосфатиділхоліну. Спостерігалось збереження в мікросомах тварин функціонально активного цитохрому Р-450, а також суттєве підвищення активності амідопірин-N- деметилази і анілін-n-гідроксилази. Крім того, мало місце збільшення кількості цитохрому b5.
Keywords: кіндлінг; кетогенна дієта; фосфоліпіди; печінка