РЕАКЦІЯ СТРУКТУРНИХ ЕЛЕМЕНТІВ СТІНКИ СЕЧОВОГО МІХУРА СТАТЕВОЗРІЛИХ ЩУРІВ НА ВПЛИВ ЗАГАЛЬНОЇ ГЛИБОКОЇ ГІПОТЕРМІЇ У ПІЗНІ ТЕРМІНИ - Попадинець, О.Г. (Світ медицини та біології, 2012)
У роботі представлено результати комплексного дослідження морфофункціонального стану стінки сечового міхура (інтраорганних кровоносних судин, оболонок, інтрамурального вегетативного сплетення) і про- та антиоксидантної систем у пізні терміни постгіпотермічного періоду (на 7-му, 14-ту та 30-ту доби), яке проводилося в експерименті на 21 статевозрілих щурах-самцях масою 160-180 г (7 тварин – контрольна група). У досліджуваних структурах на 7-му добу виявлено дистрофічно-деструктивні зміни, на 14-ту добу вже є компенсаторно-пристосувальні прояви, які в подальшому посприяли відновним процесам, що ми й спостерігали на 30-ту добу. Така динаміка морфологічних змін асоціює із активацією процесів пероксидації та антиоксидантних систем.
Keywords: сечовий міхур; загальна глибока гіпотермія