СТАН ТРАБЕКУЛЯРНОГО ЕНДОМІОКАРДА ПРАВОГО ШЛУНОЧКА ПРИ ПОЄДНАНІЙ ВАДІ МІТРАЛЬНОГО КЛАПАНА - Степанчук, А.П.; Білаш, В.П.; Ройко, Н.В. (Світ медицини та біології, 2012)
Дослідили 11 препаратів серця людей, померлих у віці від 30 до 83 років, у яких на патоморфологічному обстеженні встановлено поєднану ваду мітрального клапана. Розширення правого шлуночка серця при поєднаній ваді мітрального клапана супроводжується гіпертрофією в основному трабекулярного міокарда, сосочкоподібних м’язів та інших ендоміокардіальних утворень. Паралельно цьому і в зв’язку з цим, виникає гіперпластична зміна сосочково-клапаних сухожилкових хорд, внаслідок чого останні втрачають свої (характерні нормі) піддатливі і еластичні властивості.
Keywords: клапан; мітральна вада; сухожилкові хорди; правий шлуночок; трабекулярний міокард