ОКИСНЮВАЛЬНІ ПРОЦЕСИ В КРОВІ ТА АОРТІ ХОМ’ЯКІВ ЗА УМОВ МОДЕЛЮВАННЯ ПЕРОКСИДНОГО АТЕРОАРТЕРІОСКЛЕРОЗУ ПРИ ХРОНІЧНІЙ ІНТОКСИКАЦІЇ НІТРАТОМ НАТРІЮ - Щиров, О.В.; Міщенко, А.В. (Світ медицини та біології, 2012)
В експерименті на 30 золотистих сірійских хом’яках виявлено, що хронічна інтоксикація нітратом натрію супровождується підвищенням продукції супероксидного аніон-радикала мікросомальним і мітохондріальним електронно-транспортними ланцюгами клітин аорти, активацією процесів пероксидного окиснення ліпідів та зменшення антиоксидантного потенціала в крові хом’яків, що робить предумови для розвитку атеросклеротичного пошкодження судин. Виявлено, що при пероксидному атероартеріосклерозі в умовах хронічної інтоксикації нітратом натрію значно активується пероксидне окиснення ліпідів, що носить декомпенсований характер.
Keywords: атероартеріосклероз; нітрат натрію; пероксидне окиснення ліпідів; супероксидний аніон-радикал