КОРЕКЦІЯ СТРЕС-ІНДУКОВАНИХ ПОРУШЕНЬ ГІПОТАЛАМО-ГІПОФІЗАРНО-НАДНИРНИКОВОЇ СИСТЕМИ МУЛЬТИПРОБІОТИКОМ «СИМБІТЕР» - Фалалєєва, Т.М.; Вірченко, О.В.; Янковський, Д.С.; Берегова, Т.В. (Світ медицини та біології, 2012)
Встановлено, що мультипробіотик "Сімбітер ацидофільний концентрований" відновлює функціонування гіпоталамо-гіпофізарно-наднирникової системи, яке порушується під впливом надмірного стресу. Це створює сприятливі умови для загоєння стрес-індукованих виразок в слизовій оболонці шлунку щурів. Дія мультипробіотика на стрес-систему здійснюється завдяки його імуномодулюючим властивостям - його введення знижує рівень інтерлейкина- 1β в сироватці крові щурів, який зростає в умовах дії стресу.
Keywords: стрес; мультипробіотик; адренокортикотропний гормон; кортизол; інтерлейкин- 1β